November 24, 2016

Peranan Bapak in the Labour Room

Assalammualaikum

Selalunya kan, bila kita bercerita atau share tentang kelahiran, kita akan biasa dengar dan baca segala pengalaman dan keadaan si ibu je. Kita macam terlupa yang si bapak pun, tanpa kita sedari mengalami suatu pengalaman yang baru! Dah tentunya berbeza. Sekarang pun di Malaysia ni, kebanyakan hospital dah membenarkan si bapak untuk ada di sebelah ibu sewaktu melahirkan. Sebab tu, detik-detik kelahiran macam ni, bukan ibu je yang rasa, si bapak yang panic dan excited pun ada pengalaman mereka sendiri. Kadang-kadang hampir terlupa nak tanya apa dia rasa sepanjang proses kelahiran tu. 

Penting sebenarnya untuk si bapak ambil tahu tentang proses kelahiran, antaranya tentang sistem badan si ibu ketika proses kelahiran, daripada proses tightening and relaxing of the uterus muscle kepada detik baby keluar daripada rahim si ibu. As I've mentioned in many of my previous posts, birth should not be all about the pain, and it is also not about pain-free birth but the confidence to birth free from fear!! Sebab tu, si bapak harus memainkan peranan untuk memastikan moment kelahiran lebih bermakna dan si ibu dapat kelahiran yang diinginkan.

I am a pro-hypnobirthing mom, everyone knows!! haha~ So, in order to achieve for a no pain medication, a gentle birth experience and utmost relaxation throughout the surges (orang selalu sebut contractions), I've prepared a pocket list for my partner. This is my way of ensuring that I have all the support that I need from my partner. A discussion between si bapak and si ibu is needed. The discussion should include what si ibu wants and needs during early labour, active labour, delivery, the aftermath and when the unexpected happens.

To come out with the pocket list, penting untuk para ibu/bakal ibu mengenal pasti kehendak diri sendiri sewaktu menghadapi detik-detik kelahiran. Si ibu boleh ambil masa dan ketika, senaraikan apa yang kita suka dan apa yang kita nak si bapak buat untuk bantu menenangkan diri kita sewaktu menghadapi proses kelahiran nanti. It may took you a day or it could be weeks!

Antara persoalan penting yang kita kena soal dan jawab ialah;

  • Apa yang si ibu suka buat bila stress/marah/susah hati/menghadapi masalah?
  • Apa yang si ibu perlukan daripada bapak untuk menenangkan si ibu?
  • Bagaimana suasana yang si ibu inginkan bila menghadapi krisis?
and it could be more than the above~~~

Then, list down as much as you want on what you need, like and love. You may take a brief look at my pocket list below as a reference;

My pocket list for my husband..

Apart from that, I've requested my husband to prepare a list of my favourite song for me to listen during the surges.
Mommies.. trust me, it helps!
Pocket list for si bapak may be useful if there is a decision to be made during the critical moment in the labour room since si bapak is aware of what si ibu needs and wants. Dan.. bila anak-anak tanya tentang birthday dorang, si bapak bole cerita la detik-detik jadi hero dalam labour room.. Hiks.!

Till then, have a nice day everyone!

*Notes : To read about my hypnobirthing experience of my 3rd baby, you may read here;

No comments:

Post a Comment