December 10, 2014

Aisha's special day.. Majlis Aqiqah..

Assalammualaikum.
6 Disember haritu, selesai urusan Majlis Aqiqah Aisha Amani. For some people, majlis is not a necessary, I know. I'm organizing majlis for Aisha just because I want to. It gives me happiness, so why not?

Organizing a majlis is not as easy as saying 'Yang, jom buat aqiqah Aisha!'. haha, (Husband mesti geleng kepala baca ni.. ). So, as always, I have my own checklist. 

Invitation Card

Nampak macam beria sangat, I know (dari soksek soksek mulut orang). I don't care! haha. Anyway, I tempah design card daripada Farah Kamal. The same person yang design cards untuk Majlis Aqiqah Irfan dulu. I love her artwork, she can cater my request very precisely. 

So, below is the card design. The theme color is grey and pink.
Selain invitation card, I request untuk buat Wishes Card jugak. Just for fun!
Other medium of invitation is through phone calls, sms and also whatsapp! (Teknologi sangat membantu..) 

Buaian Berendoi

Lagi nampak beria kan? Haha. Whateverrrrr.... So! I minta tolong Farah Syaza daripada Bridal and All (@bridalandall) untuk deco. I request yang sweet, simple tapi nak macam classy sikit. And below is the final result. Alamakkk serius.. Cantik kan? Simple je camtu.

Food Selection
Food selection ni paling leceh sekali nak fikir. Sebab bulan doblas ni, ramai sangat kahwin, asyik makan nasi minyak je. So, mama I nak cuba buat majlis dengan menu arab. Interesting!! Our official caterer daripada Half Moon Restaurant dari Seri Kembangan. 

Kambing yang diniatkan untuk aqiqah pula, I request caterer Half Moon untuk masakkan style arab. Daripada proses selection kambing up to kambing masak Kabsah, semua caterer uruskan. 

Selain order makanan daripada Half Moon, I ada buat outside order lain untuk bihun soto dan kuih. Untuk manis mulut macam tu.

Pemilihan Baju

Tak nak ketinggalan dengan arus mak bergaya over untuk majlis aqiqah anak, I tempah baju dengan Farah Farihin daripada @fjcouture . (Honestly Farah, I am so sorry, I fussy sangat with the design and measurement semua..)
And that is all my major checklist for the majlis. Tapi sesungguhnya, I nak berterima kasih sangat dengan mama. Daripada proses perancangan hingga menjayakan majlis ni, semua mama yang bagi idea, bagi approval, fikir itu fikir ini. Yang I tau semua ada je. hahah!

Thanks ma!
Selain tu, nak juga berterima kasih kepada ibu mertuaku (the one yang pegang tangan mama I tu) dan kakak ipar I (yang bercekak pinggang) sebab banyak tolong sana tolong sini. heheee~~
Dan akhir sekali, terima kasih sangat sangat sangat kepada Papa. He is the man behind everything! 
Cukup dengan ucapan terima kasih. I share sikit the process sepanjang majlis. Majlis bermula dengan marhaban (I invite group marhaban dari kampung sebelah). I dengan Aisha kena duduk dekat pelamin berendoi tu, dengar alunan marhaban mendayu-dayu. Sedih bila dengar the lyric. Betul-betul selesai bacaan doa selamat semua, I kena pegang Aisha then pusing keliling group marhaban untuk cukur jambul. 





Masa pusing-pusing tu, anyone yang rasa nak gunting sikit, boleh gunting. Aisha pun diam je, tak paham apa. 


.

Selesai marhaban, selesai lah kiranya. Yang selepas-selepas tu, makan makan. 








Ini aunty Fandy.. 

Mama Fandy pandang tak puas hati.. hahahah


My favourite kakak
I love you bam bam.. hiks
And finally.. 
Photos of our small family..







The End. 
I hope my checklist helps.

1 comment:

  1. wah cantiknya tempat berendoi..majlis yang sangat meriah. semoga awk dan family dilindungi dan dirahmati setiasa.

    ReplyDelete